Logo15

Yogastilar

Yoga är sanskrit och betyder ”förening av kropp och själ”. Den härstammar från Indien och lärdes ut som muntlig tradition redan för 7000 år sedan. Yogaläran skrevs ner av Patanjali för 2300 år sedan i form av sutror. Alla yogainriktningar baserar sig på dessa sutror. Yoga har förts vidare från lärare till lärjunge, från gamla tider ända till idag. Den är en levande tradition i ständig utveckling som finns till för alla och formas efter människans behov. Yogans urgamla metoder ger oss de bästa möjligheterna att komma i form, både fysiskt och psykiskt. I västerlandet har yogan i vår tid blivit ett populärt sätt att hitta en motpol till en livsföring i alltför högt tempo.

Yoga lär ut hur du skall koncentrera och fokusera dig, förbättra muskelspänsten och stärka de inre organen. Den lär också ut rätt andningsteknik. Yogans intensiva stretchning och flytande rörelser i kombination med andningen frigör energi, ökar rörligheten och förbättrar konditionen.

Trots att yoga utövas genom fysisk aktivitet skiljer den sig från gymnastiken främst genom andningen (pranayama) som är kärnan i rörelserna och ställningarna (asana). Yoga är inte en religion, snarare en livsfilosofi!

Vilken yoga passar mig?

I Wasa YogaCenter (WYC) kan du välja mellan flera olika stilar som har mycket gemensamt (bl.a. andning, balans, koncentration) men kräver olika mycket kraftansträngning av utövarna.

YOGASTILARNAS KRAVNIVÅ

(OBS! Se Veckoschema och/eller Kalender vilka timmar som är på programmet för tillfället!) 

1.Morgonyoga / Lempeä jooga (lättast)
2. Gravidyoga
3. Hatha
4. Yin
5. Yin & Yang
6. Astanga intro
7. Vinyasa
8. Astanga ledd
9. Astanga, mysore (mest utmanande)

Ashtanga: Den fysiskt mest krävande formen av yoga, en dynamisk utmaning som ger styrka och vighet. Det är nödvändigt att man startar från nybörjartimmarna och går vidare genom de olika nivåerna, för att småningom kunna genomföra träningen på egen hand och i egen takt.

Yin: Lätt och njutbar yogatimme som passar alla. Vi gör avslappnande töjningar. Du balanserar upp kropp och själ när musklerna, bindväven och sinnet töjs.

Hatha: Bektar ryggens välbefinnande varje gång. Vi böjer ryggraden framåt och bakåt, vrider och gör yogaställningar enligt egen förmåga. Dessutom gör vi avslappnings- och andningsövningar, som renar kroppen och hjälper dig att fokusera. 

Morgonyoga / Lempeä jooga: En yogaform som passar alla (även seniorer). Muskler stärks och töjs i andningens takt. Långa avslappningar.

Vinyasa: En kreativ och energisk yogaform med utmaningar på många plan, vilket gör att det passar flera nivåer. Vinyasa betyder andningssynkroniserad rörelse och vi rör oss i takt med våra andetag i medveten flow. Målet är att ha roligt och samtidigt uppnå en stark kropp, lugnt sinne och öppet hjärta!

Morgonyoga: Är en lättare Hathayoga träning som startar din dag på ett skonsamt sätt. Lektionen hjälper dig att må bra, bibehåller och ökar rörligheten och förbättrar koncentrationen. Övningen omfattar milda Hatha-solhälsningar och mångsidiga yogarörelser. Djup yoga-andning blir bekant . Timmen avslutas med avkoppling.

Barnyoga 4 år ->: Vi lär känna vår egen kropp i yogarörelser och avslappning med hjälp av sagor och lekar. Yoga gör gott åt alla åldrar: vi lär känna vår kropp, vår rörlighet ökar och vårt sinne blir lugnare. På timmen uppmuntras man till rörelse utan konkurrens. Välkommen att yoga precis som du är!

Mamma-Baby (3 månader -1 år): Är en träning som emellanåt utförs gemensamt med barnet och mamman och en del av tiden endast med mamman medan barnet vilar/följer med vid sidan om.