Logo15

Astanga

Astangajooga on filosofia, joka perustuu tuhansia vuosia vanhoihin intialaisiin kirjoituksiin ja perinteisiin. Sri K. Pattabhi Jois kehitti sen 1900-luvulla lähtökohtinaan vanhoista kirjoituksista ja gurultaan K Krishnamacharyalta saamansa tiedot, omat harjoitukset sekä tuhansien oppilaiden opettaminen. Sri K. Pattabhi Jois perusti 1948 Astangakoulun Mysoreen, Intiaan, jossa hän opetti vuoteen 2009, lähes kuolemaansa asti, ollessaan tuolloin 93-vuotias. Mm. hänen tyttärensä Saraswathi ja tyttärenpoikansa Sarath opettavat nykyisin koulussa.

Astanga on urheilullinen, fyysinen ja dynaaminen joogalaji, joka lisää lihasvoimaa, terveyttä ja elinvoimaa. Kehon venyttämisen ja voimistamisen lisäksi voit tietoisen hengityksen, joogaharjoitusten, katseen kohdistamisen ja keskittymisen kautta kehittää kehon ja mielen hallintaa sekä sisäistä tietoisuutta.

Joogasta on hyötyä jokaiselle: vanhalle ja nuorelle (vähintään 12 vuotta), huonokuntoiselle ja hyväkuntoiselle. Joogaa harjoitellaan oman hyvinvoinnin edistämiseksi, kuunnellen kehoa, mieltä ja hengitystä, ja ottaen huomioon sen hetkinen kunto ja terveydentila. On tärkeää nauttia harjoituksesta sekä edetä hitaasti ja luonnollisesti. Samalla unohdetaan turhat suorituspaineet eikä verrata itseään muihin. (Petri Räisänen: Kraften bakom yoga (ilmestynyt suomeksi syksyllä 2005)

Tehokas astangaharjoitus edellyttää sekä fyysistä että psyykkistä työtä. Hengitys (pranayama) on harjoituksen ydin, johon asennot (asana) sidotaan täsmällisessä järjestyksessä. Hengityksen ja liikkeen yhdistämisestä käytetään nimitystä vinyasa. Ujjayi-hengityksen ja lihaslukkojen (bandha) käyttö harjoituksessa nostaa voimakkaasti kehon sisäistä lämpöä, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja puhdistaa kehoa. Hikoilu vapauttaa kehomme epäpuhtauksia ja myrkkyjä. Harjoituksen tuloksena on terve ja vahva keho, vakaa ja keskittynyt mieli sekä terveellisemmät elämäntavat ja harmoninen elämä.

Pukeudu joustaviin, istuviin vaatteisiin. Harjoituksen aikana ei käytetä sukkia eikä juoda. Tyhjä vatsa ja energinen mieli takaavat onnistuneen harjoituksen!

Tervetuloa osallistumaan harjoitukseen, joka on täynnä uusia haasteita!